Puhujat 2022

Etusivu » Puhujat 2022

Kouvolan turvallisuuskonferenssin puhujat 2022

Mika Aaltola

Mika Aaltola

Johtaja, Ulkopoliittinen instituutti

Mika Aaltola on suomalainen politiikantutkija, tietokirjailija, Tallinnan yliopiston professori, Tampereen yliopiston dosentti ja Ulkopoliittisen instituutin johtaja. Aaltola tuli kaikille suomalaisille tutuksi menestyksekkäistä analyyseistaan mediassa liittyen mm. Yhdysvaltojen politiikkaan, Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan sekä Suomen turvallisuuspolitiikkaan ja Nato-jäsenyysprosessiin kevään ja kesän 2022 aikana.

Anders Adlercreutz

Anders Adlercreutz

Kansanedustaja, ruotsalainen kansanpuolue

Anders Adlercreutz on toisen kauden kansanedustaja Uudenmaan vaalipiiristä, Kirkkonummelta. Hän on toiminut vaalikauden alusta saakka ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtajana sekä puolustusvaliokunnan jäsenenä. Adlercreutz on koulutukseltaan arkkitehti.

Anneli Ahonen

Anneli Ahonen

Strategic Communication and Disinformation Response Expert

Anneli Ahonen has a long experience in developing democratic responses to disinformation on an international level. She has followed closely Russia’s disinformation around the invasion of Ukraine as an independent expert. Prior to that, she worked at the Institute for Strategic Dialogue as a senior fellow during the German Federal election in 2021.  Until summer 2021 she was the Head of East Stratcom Task Force at the European External Action Service. She was leading the team’s work on strategic communications in the Eastern Partnership countries and the EU’s response to Russia’s disinformation, including running the EUvsDisinfo campaign. Earlier she worked as a journalist for ten years, out of which 2009-2016 from St. Petersburg for the biggest Finnish newspaper Helsingin Sanomat.

Nika Aleksejeva

Nika Aleksejeva

Lead Researcher for the Baltics at the Atlantic Council’s Digital Forensic Research Lab (DFRLab) based in Atlantic Council

Nika is a digital forensic researcher with a U.S.-based think-tank Atlantic Council’s DFRLab, seconded by the NATO Strategic Communication Center of Excellence (NATO Stratcom COE). Her specific research interest is tracking and understanding spread of disinformation on digital engagement spaces, being it social media, online news, blogs or forums in the Baltic states and beyond. She has payed close attention to hostile Kremlin narratives about NATO enhanced forward presence (NATO eFP) in the Baltic states and Poland, spread of disinformation about COVID-19, Belarus political crisis in 2020, and malign information influence campaigns about the war in Ukraine. Her work has appeared on such prominent media outlets as Huffington Post, BBC, NBC, AP, Der Spiegel and others.

Nika has a background in journalism – her work involved writing on business topics and making data-driven stories about energetics, global economic trends and education. Prior to joining NATO Stratcom COE she has been working with Infogram, a popular data visualization service.

Seeing the future in digital journalism, she works to improve quality journalism and build resilience to disinformation online. In her free time she works to empower Latvian journalists with data journalism skills by curating the School of Data branch in Latvia.

Miko Bergbom

Miko Bergbom

Puheenjohtaja, Perussuomalainen Nuoriso

Sastamalasta kotoisin oleva 26-vuotias Perussuomalaisen Nuorison puheenjohtaja. Luottamustehtävissä toimin Pirkanmaan hyvinvointialueen valtuuston 2. varapuheenjohtajana sekä Sastamalan kaupunginhallituksen jäsenenä. Turvallisuuspoliittiset teemat ovat olleet lähellä sydäntäni alkaen aina lapsuuden leikeistä tämän päivän poliittiseen vaikuttamiseen.

Marko Junkkari

Sari Essayah

Kansanedustaja, kristillisdemokraatit

Sari Essayah on kolmannen kauden kansanedustaja ja Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Savo-Karjalan vaalipiiristä. Hän toimii varsinaisena jäsenenä suuressa valiokunnassa ja Ulkopoliittisen instituutin neuvottelukunnassa. Essayah on toiminut Euroopan parlamentin jäsenenä 2009–2014, puoluesihteerinä 2007–2009 ja eduskuntaryhmän puheenjohtajana kaudella 2003–2007.

Tommy Fränti

Tommy Fränti

Toimittaja

Tommy Fränti on Ylen uutisankkuri, pitkän linjan journalisti, joka on työskennellyt toimittajana yli 20 vuotta. Tommy herää kanssanne uuteen päivään Ylen aamussa.

Petteri Hemminki

Petteri Hemminki

Everstiluutnantti, Maanpuolustuskorkeakoulu

Everstiluutantti Hemminki on koulutukseltaan yleisesikuntaupseeri ja filosofian maisteri. Maanpuolustuskorkeakoulussa hän toimii sotatekniikan laitoksen pääopettajana sekä väitöskirjatutkijana, aiheena tekoäly ja autonomia tulevaisuuden taistelukentällä.

Hanna Holopainen

Hanna Holopainen

Kansanedustaja, vihreät

Hanna Holopainen on ensimmäisen kauden kansanedustaja Lappeenrannasta. Hän on toiminut koko vaalikauden ajan puolustusvaliokunnan ja hallintovaliokunnan jäsenenä, hän toimii myös puolueensa varapuheenjohtajana. Koulutukseltaan Holopainen on diplomi-insinööri.

Aki-Mauri Huhtinen

Aki-Mauri Huhtinen

Professor of military leadership, National Defence University in Finland

Aki-Mauri Huhtinen, (LTC (GS), PhD) is a military professor at the Finnish National Defence University in the Department of Leadership and Military Pedagogy. His areas of expertise are military leadership, command and control, information warfare, the philosophy of science in military organizational research and the philosophy of war. He has published peer-reviewed journal articles, a book chapter and books on information warfare and non-kinetic influence in the battle space.

Antti Häkkänen

Antti Häkkänen

Kansanedustaja, kokoomus

Kansanedustaja Antti Häkkänen toimii kolmatta kautta eduskunnassa Kaakkois-Suomen vaalipiiristä. Häkkänen on Kokoomuksen varapuheenjohtaja, Mäntyharjun kunnanvaltuutettu sekä Etelä-Savon hyvinvointialueen aluevaltuuston jäsen. Häkkänen oli viime vaalikaudella oikeusministeri ja toimii nykyään puolustusvaliokunnan puheenjohtajana. Ammatiltaan Häkkänen on lakimies.

Heidi Jern

Heidi Jern

Government Affairs and Public Policy Manager, Google

Heidi Jern is leading Google’s public policy and government affairs work in Finland and on key priorities in Northern Europe. Before joining Google in 2016, Ms Jern worked in the European Commission as a Member of Cabinet of Vice-President Jyrki Katainen and Vice-President Olli Rehn. Previous to the European Commission, Ms Jern was the adviser of Carl Haglund and Nils Torvalds, Members of the European Parliament. Prior to that, Ms Jern worked in the EU Secretariat of the Prime Minister’s Office in Finland.

Marko Junkkari

Marko Junkkari

Helsingin Sanomat

Junkkari on Helsingin Sanomien politiikan ja talouden toimittaja. Hän on kokenut poliittisten keskusteluiden vetäjä ja ollut töissä Helsingin Sanomilla yli 20 vuotta. Junkkari sai vuoden 2021 Suuren journalistipalkinnon Vuoden juttu -kategoriassa.

Jussi Järvinen

Jussi Järvinen

Executive Vice President, Patria Finland Division

Jussi Järvinen johtaa Patrian Finland-divisioonaa, joka vastaa Patrian asiakkuuksista Suomessa. Jussilla on yli 15 vuoden johtamiskokemus muun muassa kansainvälisen liiketoiminnan operaatioista sekä taloudesta vastaavana johtajana. Hän on toiminut Patrian johtoryhmässä vuodesta 2019 alkaen.

Antti Kaikkonen

Antti Kaikkonen

Puolustusministeri, puolustusministeriö

Antti Kaikkonen on Suomen puolustusministeri ja edustaa Suomen Keskustaa. Puolustusministerinä Kaikkonen on toiminut Antti Rinteen johtamassa hallituksessa 6.6.-3.12.2019 sekä Sanna Marinin johtamassa hallituksessa 10.12.2019 lähtien.

Antti Kaikkonen valmistui ylioppilaaksi Keravan lukiosta vuonna 1993 ja suoritti valtiotieteen kandidaatin tutkinnon Helsingin yliopistossa vuonna 2014. Antti Kaikkonen on ollut kansanedustajana Uudenmaan vaalipiiristä yhtäjaksoisesti vuodesta 2003 lähtien. Eduskuntauransa aikana Kaikkonen on toiminut suuren valiokunnan varapuheenjohtajana 2004–2013 sekä ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana 2015-2016. Vuosina 2016-2019 Kaikkonen toimi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Tuusulan kunnanvaltuuston jäsen Antti Kaikkonen on ollut vuodesta 1996. Sotilasarvoltaan hän on reservin kapteeni.

Eeva Kalli

Eeva Kalli

Kansanedustaja, keskusta

Eeva Kalli on ensimmäisen kauden kansanedustaja Satakunnasta. Kalli toimii mm. puolustusvaliokunnan jäsenenä ja keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Kallilla on maisterintutkinto kauppa- ja hallintotieteistä.

Ville Kaunisto

Ville Kaunisto

Kansanedustaja, Kouvolan kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja

Kansanedustaja Ville Kaunisto on eduskunnan Suuren valiokunnan ja Tulevaisuusvaliokunnan jäsen. Hän toiminut eduskunnassa myös kriisinhallinnan parlamentaarisen komitean jäsenenä ja ulko-, turvallisuus-, ja puolustuskomitean varajäsenenä. Hän toimii myös Eurooppalainen Suomi Ry:n puheenjohtajana ja kehitysyhteistyötoimijan Liike Ry:n puheenjohtajana. Paikallispolitiikassa hän toimii Kymenlaakson maakuntavaltuuston puheenjohtajana ja Kouvolan kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtajana.

Jukka Korhonen

Jukka Korhonen

Everstiluutnantti (evp.), Logistiikkaosaston projektipäällikkö, Pääesikunta

Projektipäällikkö (ye-evl evp) Jukka Korhonen koordinoi Puolustusvoimien osallistumista EDF ohjelmaan. Korhonen on toiminut vuodesta 2018 alkaen EDIDP ja EDF ohjelmakomiteoissa ja hänellä on yli 20 vuoden kokemus Puolustusvoimien suorituskykyjen kehittämisestä ja rakentamisesta.

Ida Leino

Ida Leino

Puheenjohtaja, Kokoomusnuoret

Ida Leino on 28-vuotias kasvatustieteen maisteri Tampereelta. Hän työskentelee tällä hetkellä Kokoomusnuorten puheenjohtajana. Leino toimii Tampereen kaupunginvaltuustossa, sivistys- ja kulttuurilautakunnassa sekä Pirkanmaan hyvinvointialueen valtuutettuna ja strategia- ja tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtajana. Leino on ehdolla eduskuntavaaleissa keväällä 2023.

Antti Lindtman

Antti Lindtman

Kansanedustaja, sosiaalidemokraatit

Antti Lindtman on kolmannen kauden kansanedustaja Uudenmaan vaalipiiristä. Hän toimii sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtajana sekä Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Lindtman on koulutukseltaan valtiotieteiden kandidaatti.

Jari Mielonen

Jari Mielonen

Varatoimitusjohtaja, Insta Group

Mielonen toiminut nykyisessä tehtävässään Instassa vuodesta 2017 lähtien. Mielosella on yli 20 vuoden kokemus johtavista kansainvälisistä ohjelmistoyrityksistä ja kasvavan liiketoiminnan kehittämisestä kansainvälisellä tasolla. Viimeksi hän toimi Fujitsun Suomen ja Baltian toimitusjohtajana ja samanaikaisesti Fujitsu Business Application Services Nordicin ja Nokian globaalin toiminnan kanssa. Ennen Fujitsulle siirtymistä Mielonen johti pitkään NASDAQ -listattuja ohjelmistoyrityksiä toimitusjohtajan roolissa. Vuodesta 2017 lähtien hän on ollut jäsen PIA ry:n, Kyberala ry:n ja huoltovarmuuskeskuksen sotilaallisen poolin hallituksissa.

Juha Moisio

Juha Moisio

Toimitusjohtaja, Conlog

Juha Moisiolla on pitkä kokemus puolustusteollisuudesta. Hän on sotilasuransa jälkeen toiminut menestyksellisesti eri tehtävissä ulkomailla ja Suomessa muun muassa Robonic Ltd Oy:n toimitusjohtajana vuosina 2003–2019. Tämän jälkeen hän on vastannut liiketoiminnan kehittämisestä kahdessa muussa puolustusalan kotimaisessa yrityksessä.

Hän on toiminut pitkään kotimaisen puolustusteollisuuden etujärjestön hallituksessa. Hän on hyvin verkostoitunut niin kotimaan kuin ulkomaiden teollisuuspiireissä kuten myös puolustushallintomme suuntaan.

Juha Moisio on koulutukseltaan opistoupseeri, tradenomi ja hän opiskelee tällä hetkellä tietojohtamista LUT:ssa. Sotilasarvoltaan hän on majuri (evp.).

Jani Mäkelä

Jani Mäkelä

Kansanedustaja, perussuomalaiset

Toisen kauden kansanedustaja Jani Mäkelä toimii suuren valiokunnan ensimmäisenä varapuheenjohtajana ja eduskuntaryhmänsä varapuheenjohtajana. Mäkelä edustaa puoluettaan Kaakkois-Suomen vaalipiiriä ja on koulutukseltaan tradenomi.

Salla Nazarenko

Salla Nazarenko

International Affairs Specialist, Union of Journalists in Finland

Salla Nazarenko is a journalist, writer and media scholar. She defended her PhD about patriotism in Russian and Georgian television at the University of Tampere in 2021.

She is a fellow of Reuters Institute of the Study of Journalism at the Oxford University 2009 and a Rotary Peace Fellow  from Chulalongkorn University, Bangkok 2019.

Nazarenko has spent years in Central Asia and Caucasus working for international organizations in the fields of freedom of expression and civilian crisis management.

At the UFJ, Nazarenko deals with media policy, ethics, freedom of speech and international affairs.

 

Antti Paronen

Antti Paronen

Apulaissotilas­professori, majuri, Maan­puolustus­korkeakoulu

Apulaissotilasprofessori, yleisesikuntamajuri palvelee Maanpuolustuskorkeakoulun Sotataidon laitoksella ja tukee operaatiotaidon ja taktiikan professuurien oppituoleja yleinen sotataito ja suomalainen sotataito.

Parosen oma opetusala on tulevaisuuden sotataito, jonka alalla tehdyssä tutkimuksessa hän keskittyy erityisesti tulevaisuuden maasodankäyntiin ja sen mahdollisiin vaikutuksiin sotataidon kehitykselle.

Paronen tarkastelee opetusalansa myötä myös epäsymmetrisen sodankäynnin kehitystä ja sen vaikutusta tulevaisuuden tavanomaiseen sodankäyntiin.

Pinja Perholehto

Pinja Perholehto

Puheenjohtaja, Demarinuoret

Pinja Perholehto on 25-vuotias Sosialidemokraattisten Nuorten ja Hyvinkään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja. Hän on työskennellyt aiemmin muun muassa palkansaajakeskusjärjestö SAK:ssa sekä Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry:ssa.

Sinikukka Saari

Sinikukka Saari

Johtava tutkija, Ulkopoliittinen instituutti

Sinikukka Saari toimii johtavana tutkijana Ulkopoliittisessa instituutissa. Hänen tutkimuskohteensa on entisen Neuvostoliiton alue. Saari on työskennellyt pitkään tutkimuksen ja politiikan suunnittelun rajapinnassa. Hän on työskennellyt aiemmin mm. ulkoministeriössä, EUISS-tutkimuslaitoksessa Pariisissa sekä EU:n tarkkailumissiossa Tbilisissä. Hänellä on kansainvälisen politiikan tohtorintutkinto London School of Economics -yliopistosta.

Charly Salonius-Pasternak

Charly Salonius-Pasternak

Johtava tutkija, Ulkopoliittinen instituutti

Charly Salonius-Pasternak on Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija. Hänen tämänhetkinen tutkijatyönsä keskittyy hybridivaikuttamiseen pohjoismaisessa ja transatlanttisessa turvallisuusympäristössä.

Charly on jo pidemmän aikaan osallistunut aktiivisesti turvallisuuspoliittiseen keskusteluun, ja hän on julkaisut useita rapportteja vuosien varrella kotimaisesta ja kansainvälisestä turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta. Hänellä on myös tutkijataustaa Oxfordin yliopistosta, jossa hän tutki hybridisodankäyntiä ja muuttunutta sodankuvaa. Lisäksi hän on aiemmin toiminut muun muassa tutkijana Puolustusvoimien suunnitteluosastolla (J5) ja kansainvälisten asioiden neuvonantajana Puolustusvoimien johdolle.

Aleksi Sandroos

Aleksi Sandroos

Puheenjohtaja, Keskustanuoret

Aleksi Sandroos on Sastamalalainen Keskustanuorten puheenjohtaja. Hän on 27-vuotias lähihoitaja ja opiskelee hallintotieteitä Vaasan yliopistossa.

Jussi Saramo

Jussi Saramo

Kansanedustaja, vasemmistoliitto

Jussi Saramo on ensimmäisen kauden kansanedustaja Uudeltamaalta. Hän on vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

Hän on myös aiemmin sijaistanut opetusministerinä tämän vaalikauden aikana. Saramo toimii varsinaisena jäsenenä ulkoasiainvaliokunnassa.

Peppi Seppälä

Peppi Seppälä

Puheenjohtaja, Vihreät Nuoret

Peppi Seppälä on Vihreiden nuorten puheenjohtaja, Espoolainen kaupunginvaltuutettu ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialuevaltuutettu. Seppälä opiskelee energiatekniikkaa Aalto-yliopistossa.

Hanna Smith

Hanna Smith

Tutkimusjohtaja, Hybridiosaamiskeskus

Hanna Smith, hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja. Smith on hybridiuhkien, Venäjän ja Euraasian ja suurvaltaidentiteetin asiantuntija. Hänen tutkimuksensa on keskittynyt turvallisuuspolitiikkaan, kansainvälisiä suhteisiin sekä alueelliseen ja pohjoismaiseen yhteistyöhön

Smith on julkaissut lukuisia artikkeleita akateemisissa, tiedejulkaisuissa ja sanomalehdissä sekä opettanut kursseja Helsingin yliopistossa ja Itä-Suomen yliopistossa.

Julia Ståhle

Julia Ståhle

Puheenjohtaja, RKP-nuoret

Julia Ståhle on RKP-nuorten puheenjohtaja. Hän on ollut aktiivinen nuorisopolitiikassa ja yhdistyksissä jo useita vuosia. Puheenjohtajakautensa lisäksi Ståhle opiskelee yhteiskuntatieteitä Helsingin yliopiston maisteriohjelmassa.

Esa Suominen

Esa Suominen

Hallituksen puheenjohtaja, Rud Pedersen Public Affairs

Esa Suominen on eurooppalaisen yhteiskuntapoliittiseen konsultointiin keskittyneen Rud Pedersen Public Affairsin Suomen hallituksen puheenjohtaja ja osakas. Hän on aimmin toiminut valtiosihteerinä valtiovarainministeriössä ja erityisavustajana opetus- ja kulttuuriministeriössä sekä liikenne- ja viestintäministeriössä. Lisäksi hän on toiminut Palvelualojen ammattiliiton hallintopäällikkönä ja SDP:n poliittisen osaston päällikkönä.

Marita Toikka

Marita Toikka

Kaupunginjohtaja

Marita Toikka on työskennellyt Kouvolan kaupunginjohtajana vuodesta 2017 alkaen. Tätä ennen hän on ollut johtavissa virkatehtävissä Imatran, Joutsenon ja Lappeenrannan kaupungeissa yhteensä vuodesta 2000 alkaen. Kolmen lapsen äiti Marita Toikka on valmistunut vuonna 1999 Helsingin yliopistosta oikeustieteen maisteriksi. Arvoltaan hän on varatuomari. Hän vaikuttaa luottamustehtävissä Kuntien takauskeskuksen ja Itärata Oy:n hallituksien jäsenenä.

Jere Tuononen

Jere Tuononen

Ulko- ja turvallisuuspoliittinen vastaava, KD Nuoret

Jere Tuononen on KD Nuorten hallituksen jäsene sekä järjestön ulko- ja turvallisuuspoliitinen vastaava. Tuononen toimii Pirkanmaan Reservipiirin tiedotustoimikunnassa ja on ollut toimittajana puolustusvoimien Ruotuväen toimittajana vuosina 2021–2022.

Pinja Vuorinen

Pinja Vuorinen

Puheenjohtaja, Vasemmistonuoret

Pinja Vuorinen toimii Vasemmistonuorten puheenjohtajana. Vuorinen on 25-vuotias helsinkiläinen ja opiskelee globaalin poliittisen talouden linjalla Helsingin yliopistossa. Hän on aiemmin opiskellut politiikan tutkimusta ja taloustiedettä Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Vuorinen on suorittanut vapaaehtoisen asepalveluksen ja on sotilasarvoltaan vänrikki.

Pasi Välimäki

Pasi Välimäki

Maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti

Maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Pasi Välimäki on palvellut aikaisemmin Puolustusvoimien operaatiopäällikkönä ja Karjalan prikaatin komentajana. Välimäki on valmistunut kansallisen turvallisuusstrategian maisteriksi vuonna 2016 National War Collegesta Yhdysvalloista ja suorittanut Executive Master of Business Administration -tutkinnon Aalto-yliopistossa vuonna 2010. Kenraaliluutnantiksi hänet ylennettiin joulukuussa 2021.

Paula Werning

Paula Werning

Kansanedustaja, Kouvolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

Paula Werning on Kouvolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja toisen kauden kaupunginvaltuutettu sekä kansanedustaja. Hän on jäsenenä eduskunnan lakivaliokunnassa ja liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi hän on Itämeren parlamentaarikkokonferenssin Suomen valtuuskunnan jäsen sekä Pohjoismaiden neuvoston varajäsen.