Etusivu » Ajankohtaista » Turvallisuusareena: Raitasalon mukaan yhteistyön on viime aikoina korvannut suurvaltakilpailu

Turvallisuusareena: Raitasalon mukaan yhteistyön on viime aikoina korvannut suurvaltakilpailu

23.09.2021

Kouvolan kaupungin kaikille avoimen Turvallisuusareenan Jälkiviisaat-keskustelussa mukana oleva eversti, Maanpuolustuskorkeakoulun strategian ja turvallisuuspolitiikan dosentti Jyri Raitasalo ottaa kantaa maailman turvallisuuspoliittisen tilanteen muutokseen. Raitasalon mukaan yhteistyön on viime aikoina korvannut suurvaltakilpailu. Avoin webinaari Kouvolan Turvallisuusareena torstaina 14.10. klo 12.30-15.30.

Yllätyksellisiä sotaharjoituksia, saarikiistoja – uudessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa ennakoitavuus vähenee, tarve reagoida kasvaa ja eurooppalaiset valtiot joutuvat ottamaan entistä enemmän vastuuta oman maanosansa turvallisuudesta.

Maailman turvallisuuspoliittinen tilanne on muuttumassa.

– Globaali yhteistyön aika on tullut haastetuksi, nyt mennään kohti yhä kovempaa suurvaltakilpailua, eversti, Maanpuolustuskorkeakoulun strategian ja turvallisuuspolitiikan dosentti Jyri Raitasalo sanoo.

Kiihtyvä suurvaltakilpailu näkyy lähes päivittäin. Merkkejä siitä ovat esimerkiksi yllätykselliset sotaharjoitukset, saarikiistat, lisääntyvä ydinasepuhe ja monet muut konkreettiset tapaukset.

Samalla edessä on uusia haasteita. Ennakoitavuus vähenee, tarve reagoida kasvaa.

– Tulee nopealla tahdilla enemmän asioita, joihin pitää ottaa kantaa. Tämä haastaa myös ulkopolitiikkaa, tarve reagoida ja määritellä kantoja lisääntyy. Asioita tulee myös päätettäväksi entistä nopeammin, Raitasalo sanoo.

Muuttunut tilanne ja uusia vastavoimia

Muuttuneen tilanteen taustalla on valta-asetelmien muutos. Amerikan suhteellinen asema kiistattomana ykkösenä on viime vuosina kohdannut haasteita, ja myös sen yhteistyö Euroopan kanssa on kokenut kovia.

Samalla esiin on noussut uusia vastavoimia, kuten Kiina ja Venäjä.

– Yhdysvallat sai kylmän sodan jälkeen muiden länsimaiden kanssa vahvan aseman. Viime vuosina tilanne on kuitenkin muuttunut. Kiinan taloudellinen ja sotilaallinen voima on kasvanut merkittävästi. Myös Venäjä on modernisoinut asevoimiaan voimakkaasti ja osoittanut useita kertoja voivansa toimia omilla ehdoillaan, länsimaiden suosimia sääntöjä noudattamatta, Raitasalo sanoo.

Yksi tämän hetken suurvaltakilpailua edistävistä voimista onkin juuri se, että vallitseva sääntöpohjainen järjestelmä pohjaa paljolti länsimaiden määrittämiin sääntöihin.
Muut maat eivät välttämättä koe niitä omikseen tai noudata niitä.

Eurooppalaisille valtioille entistä enemmän vastuuta oman maanosansa turvallisuudesta

Uusi kilpailuasetelma tuo paineita Euroopalle.

Raitasalo uskoo, että jatkossa eurooppalaiset valtiot joutuvat ottamaan entistä enemmän vastuuta oman maanosansa turvallisuuden takaamisesta. Näin on erityisesti puolustuksen alalla.

– Eurooppa ei suinkaan ole suurvaltakilpailun sivustakatsoja, mutta ei myöskään keskeinenkään toimija – ainakaan niin sanotun ”kovan turvallisuuden” alalla. Nähtäväksi jää, kehitetäänkö Eurooppaan riittävästi työkaluja, joilla pärjätään kiristyvässä kilpailussa., hän sanoo.

Kiristynyt suurvaltakilpailu heijastuu myös Suomen tilanteeseen. Suomessa puolustusta on kuitenkin kehitetty pitkäjänteisesti koko kylmän sodan jälkeisen ajan.

– Meillä puolustuksesta on huolehdittu myös niinä aikoina, kun monet muut purkivat sotilaallisen puolustuksen koneistoaan. Nyt meidän on hyvä jatkaa tältä pohjalta.

Diplomatiaa tarvitaan etenkin nyt

Ykköstyökalu on Raitasalon mukaan edelleen varsin perinteinen: diplomatia. Sitä tarvitaan erityisesti silloin, kun tilanne on jännitteinen. Siis nyt.

Vallitsevasta suurvaltakilpailusta huolimatta Raitasalo ei halua kuitenkaan luoda täysin mustaa tulevaisuudenvisiota:

– En usko, että tässä on pysyvää loputtoman heikkenemisen kuviota. Moniin kansainvälisiin turvallisuusongelmiin on mahdollista löytää ratkaisuja, jotka turvaavat useamman toimijan edut. Näiden ratkaisujen etsiminen on diplomatian keskeinen tehtävä.

Jyri Raitasalo on mukana kaikille avoimen Kouvolan Turvallisuusareenan Jälkiviisaat-keskustelussa 14.10 kello 14.30.

Iltapäivän Turvallisuusareenaan voi ilmoittautua tästä linkistä.

Kouvolan Turvallisuustapahtuma järjestetään nyt toista kertaa. Se on vakiinnuttamassa asemaansa Suomen keskeisimpänä ulko- ja turvallisuuspoliittisena keskustelufoorumina. Turvallisuustapahtuma torstaina 14.10.2021 koostuu Turvallisuuskonferenssista klo 9.30 – 11.45 sekä avoimesta Turvallisuusareenasta  klo 12.30-15.30. Lisätietoja ohjelmasta: kouvolanturvallisuus.fi. Kouvolan kaupunki on tapahtuman pääjärjestäjä. Yhteistyössä on mukana yhteiskuntapoliittiseen vaikuttajaviestintään erikoistunut toimisto Rud Pedersen Public Affairs

Lisätiedot:
Kouvolan kaupunki: yhteyspäällikkö Anne Käki, p. 020 615 8173, anne.kaki@kouvola.fi
Rud Pedesrsen Public Affairs: Analyytikko Niklas Backlund puh. +358 50 911 8817, niklas.backlund@rudpedersen.com

Turvallisuuskonferenssin ohjelma (kutsuvierastilaisuus)
Turvallisuusareenan ohjelma (avoin verkkotapahtuma)
kouvolanturvallisuus.fi
#kouvolanturvallisuus