Etusivu » Ajankohtaista » Mika Aaltola: Suurin huoli on Venäjän valtiollinen tulevaisuus

Mika Aaltola: Suurin huoli on Venäjän valtiollinen tulevaisuus

11.10.2022

Kouvolassa 24.10.2022 puhuva Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola uskoo, että Ukrainan sota saattaa olla keväällä ohi. Edessä voi olla kuitenkin Venäjän sisäinen kaaos.

Kouvolan turvallisuustapahtumassa puhuva Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola sanoo.
– Suurin huoli nyt on Venäjän valtiollinen tulevaisuus. Muita geopoliittisia uhkia Itämeren alueella ei ole muita, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola sanoo.
Ukrainan sota saattaa olla jo keväällä ohi. Edessä on kuitenkin epävarmoja aikoja.
– Jos Ukrainan sota jatkuu tätä menoa, Venäjä häviää, ja joutuu vetäytymään. Silloin alkaa Venäjän alamäki. Se voi johtaa sisäisiin levottomuuksiin.
Aaltola sanoo, että myös Suomen Venäjän-politiikan on muututtava. Tärkein on nyt kansallinen turvallisuus. Yhteistyön aika on ohi.
– Emme tiedä, mitä on tulossa. Yhteistyöhön pohjaavasta on siirryttävä sellaiseen ulkopolitiiikkaan, joka korostaa uhkien patoamista.

Uhat täytyy tunnistaa

Aaltolan mukaan esimerkiksi Venäjä-riippuvuuksista on tullut negatiivista painolastia. Niistä pitää päästä eroon, sillä ne antavat Venäjälle valtaa Suomen suhteen. Venäjä pyrkii manipuloimaan Suomea niillä.
Aaltola uskoo, että Venäjä on myös menettämässä kykynsä hybridiuhkiin. Osa kyvystä kaatuu siihen, että tavalliset kansalaiset ovat valppaina.
– Venäjä on heikompi kuin kuvittelimme. Vanha skeptisyys on herännyt henkiin.
Tuleva Natoon liittyminen tuo Aaltolasta laajan skaalan turvaa eteläisen Itämeren alueelle.
– Pitää luopua ajattelusta, että olemme yksinäinen saari. Emme ole enää erillinen etuvartio vaan osa länttä.