Kouvolan Turvallisuuskonferenssi järjestetään 13. syyskuuta 2024 Kouvolassa teemalla Onko turvallista tulevaisuutta? Aihetta käsitellään kolmen kokonaisuuden kautta: kokonaisturvallisuus, turvallisuusteknologia ja tekoäly sekä Suomen huoltovarmuus. Nyt viidettä kertaa järjestettävä turvallisuuskonferenssi kokoaa yhteen alan kansalliset ja kansainväliset huippuasiantuntijat.
Tule mukaan seuraamaan ajankohtaista turvallisuuskeskustelua verkon kautta suorana Kouvolan kaupungin YouTube-kanavalla tai YleAreenassa!
Hybridisodankäynnistä tekoälyyn: Kouvolan turvallisuuskonferenssissa puidaan raskaan sarjan puolustusteemoja.
Huoltovarmuus on kriisinkestävyyttä
Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka, toteaa että Kouvola on Suomen huoltovarmuuden keskus. ”Kaupungin vahvuudet, sijainti ja elinkeinorakenne tekevät meistä keskeisen toimijan Suomen kokonaisturvallisuudessa”, muistuttaa Toikka.
Logistiikassa Kouvola on erityisen vahva: kaupunki sijaitsee rautatie- ja maantieliikenteen solmukohdassa, jossa on Suomen suurin tavaraliikenteen järjestelyratapiha ja TEN-T ydinverkon rautatie- ja maantieliikenteen terminaali (Kouvola RRT).
”Kouvolassa myös on eniten maatiloja Suomen kunnista sekä vahvoja elintarvikealan yrityksiä ja koulutusta. Nämä ovat niitä perusasioita, joiden varaan aito omavaraisuus rakentuu.”
Omavaraisuudesta puhuen: Kouvola panostaa uusiutuvaan energiaan, erityisesti aurinko- voimahankkeiden muodossa. ”Kouvolassa on erinomaiset edellytykset vetytalouden kehittymiseen”, linjaa Toikka.
Turvallisuuskulmaa vahvistetaan sen verran määrätietoisesti, että paikkakunnalla tunnetaan asian johdosta jo pikkuisen ylpeyttäkin. ”Kouvola pitää Suomen turvassa”, Toikka lupaa.
Rima korkeammalle, kiitos!
Sir Richard Shirreff on entinen Naton Euroopan joukkojen apulaiskomentaja (DSACEUR), joka teki 37 vuoden uran brittiarmeijassa. Vuonna 2014 eläkkeelle jäänyt Shirreff ennusti Venäjän uhan nousun vuoden 2016 kirjassaan – ja hän kannustaa Eurooppaa ponnistelemaan edelleen kollektiivisen puolustuskykynsä nostamiseksi.
”Nyt tarvitaan perustavanlaatuista ajattelutavan muutosta, joka Euroopan kansakuntien on yksinkertaisesti käytävä läpi”, kenraali toteaa.
”Kaikkialla Euroopassa on herkeämättä panostettava sotaan valmistautumiseen”, hän sanoo. Asianmukainen valmiustason nosto pitää sisällään mm. henkilöstön, laitteiden, logistiikan ja koulutuksen parantamisen.
”Kaikki tämä on tarpeen, koska rauha voidaan taata vasta, kun Venäjä on voitettu”, kenraali täräyttää. Venäjän kukistumisen jälkeenkään Shirreff ei usko, että maan johtoon ikinä tulee kipuamaan mikään rauhaarakastava liberaali.
Shirreff puhuu Kouvolan turvallisuuskonferenssissa teemasta ’Jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan’. Puheen keskiössä on eurooppalainen puolustuskyky – ja kenraali uskoo, että tässä asiassa on edelleen paljon tehtävää: ”Tällä hetkellä Euroopan puolustussektorin tuotantokyvykkyys ei ole tarpeeksi hyvä. Tavoitteet pitää asettaa korkeammalle.”
Suomi-faniksi tunnustautuva kenraali toteaa, että siniristilipun näkeminen Naton päämajan edessä sykähdyttää edelleen luita ja ytimiä myöten. ”Nato on nyt kiistatta paljon vahvempi Ruotsin ja erityisesti Suomen liityttyä”, Shirreff kuittaa.
Shirreff on erittäin tyytyväinen siihen kokonaispakettiin, jonka Suomi tuo liittoumaan. ”Suomi voi opettaa muille Naton jäsenmaille paljon esimerkiksi resilienssistä ja omavaraisuudesta.”
Yhteinen rintama
Kansanedustaja Jukka Kopra toimii Puolustusvaliokunnan puheenjohtajana. Hän myöntää, että kireä geopoliittinen tilanne näkyy myös itse työssä. Asioista päätettäessä Puolustusvaliokunta on kuitenkin seisonut yhtenä rintamana: ”Ei ole yhtään asiaa, josta olisi pitänyt äänestää valiokunnassa.”
Euroopan kabineteissa viime aikoina tiuhaan vieraillut Kopra kertoo, että Nato-tulokasmaan puolustuskyky tiedetään hyväksi. Vahvan sokkelin muodostaa rautainen maanpuolustustahto, toimiva yleinen asevelvollisuus ja laaja reservi.
”Suomessa ei myöskään luovuttu yleisestä asevelvollisuudesta silloin, kun muualla Euroopassa niin alettiin tehdä.”
Tulevaisuus on jo täällä
Eilispäivän viisaat peliliikkeet eivät kuitenkaan auta selättämään kaikkia tulevaisuuden haasteita. Esimerkiksi muuttuva taistelukenttä on yksi asia, johon kaikkien toimijoiden – puolustusteollisuudesta poliitikkoihin – täytyy sopeutua.
Kopra huomauttaa, että Ukrainasta olemme oppineet, että esimerkiksi droonien ja kehittyneiden tietojärjestelmien kautta taistelukentästä on tullut paljon läpinäkyvämpi. ”Taistelukentällä on entistä vaikeampi piiloutua”, hän summaa.
Sota on kuitenkin edelleen volyymibisnestä. ”Meillä ja muualla Euroopassa puolustusteollisuus ja materiaalituotanto on siirtymässä uuteen aikakauteen”, hän toteaa.
Lappeenrannan mies on ollut mukana joka kerralla, kun Kouvolassa on puitu turvallisuusasioita. ”Kouvolan turvallisuuskonferenssi on hyvä konsepti, joka on vain kehittynyt ja parantunut matkan varrella”, Kopra kehaisee.
”Tällainen keskustelufoorumi todella tarvitaan ja Kouvola on sille luonteva paikka”, Kopra toteaa, viitaten Kouvolan asemaan valtakunnan suurimpana varuskuntakaupunkina. Kouvolassa toimivat Karjalan prikaati ja Utin jääkärirykmentti.
Kohtaamispaikkana Kouvola
Suomalainen puolustusteknologiayhtiö Patria on ollut Kouvolan turvallisuuskonferenssissa sponsorina mukana vuodesta 2019, jolloin tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa. Patrian toimitusjohtaja Esa Rautalinko katsoo, että Kouvolan turvallisuustapahtumassa on keskeistä laaja, asiansa osaava kohderyhmä – ja mahdollisuus tavata laajasti eri toimijoita.
”Kouvolan turvallisuuskonferenssilla on kansallinen painopiste, mutta myös kansainvälistä ulottuvuutta”, toteaa Rautalinko.
Rautalinkoon on tehnyt vaikutuksen myös se, kuinka korkeatasoisesti tilaisuutta on rakennettu jo ensimmäisestä seminaarista lähtien. ”Teemat elävät hyvin ajassa. Nyt tilaisuus noteerataan jo laajasti – ja alan toimijat kyllä raivaavat sille tilaa almanakasta.”
Resilienssiä rakentamassa
Turvallisuuspuolella on yllätyksiä riittänyt viime aikoina. Kuluneen viiden vuoden aikana toimitusjohtajan tutkalle on piirtynyt musta joutsen jos toinenkin. ”Ukrainan sota ja koronapandemia olivat tietysti esimerkkejä tästä.”
Kriiseistä on kuitenkin selvitty kuvin jaloin. ”Jo pandemia osoitti, että meidän puolustusteollisuutemme on hyvin resilientti. Nyt Ukrainan sodan myötä on tarvittu ramp-up tuotantoon ja siinäkin on onnistuttu.”
Suomen sotilaallisen varautumisen ainakin näyttävin keihäänkärki on F35-hävittäjien tilaus USA:sta. Patria osallistuu hävittäjähankkeeseen monin tavoin, mm. kokoamalla hävittäjien F135-moottorit ja rakentamalla F-35-eturunkoja ja -laskutelineluukkuja vuosien 2025–2030 aikana.
Kopran tavoin Rautalinkokin katsoo, että suomalaisten tekemisen taso puolustuspuolella on riittävä. ”Se on pysynyt korkealla silloinkin, kun muissa EU-maissa on priorisoitu muita asioita”, hän arvioi.
Kouvolan kaupungin järjestämä turvallisuuskonferenssi on yhteiskunnallinen kokonaisturvallisuuden tapahtuma, jota on järjestetty vuodesta 2019. Konferenssi on vakiintunut keskeisimmäksi keskustelufoorumiksi Suomen turvallisuuspoliittisessa vuosikalenterissa. Kutsuvierastapahtuma kokoaa vuosittain noin 200 turvallisuusalan päättäjää, asiantuntijaa ja vaikuttajaa