Kenraali Richard Shirreff: Suomi on kovan luokan vahvistus Natolle

Sir Richard Shirreff on entinen Naton Euroopan joukkojen apulaiskomentaja (DSACEUR), joka teki 37 vuoden uran brittiarmeijassa. Vuonna 2014 eläkkeelle jäänyt Shirreff seuraa edelleen tarkasti allianssin kehitystä.

”Nato on nyt kiistatta paljon vahvempi Ruotsin ja erityisesti Suomen liityttyä”, Shirreff sanoo. Kenraali toteaa, että siniristilipun näkeminen Naton päämajan edessä sykähdyttää luita ja ytimiä myöten – vaikkakin Suomen tie allianssin jäseneksi oli ajallisesti pitkä.

”Ruotsin ja Suomen liittymisessä kyseessä oli aika klassinen ’kun tilanne muuttuu, muutan mieltäni’ -tilanne”, Shirreff pohtii ja kiittelee samaan hengenvetoon molempien pohjoismaiden päättäväisyyttä ja nopeaa toimintaa.

”Ehdottomasti Suomi ja Ruotsi tekivät oikein. Putinin Venäjä edustaa selkeää ja ajankohtaista uhkaa.”

Suomi kirittää Natoa uudelle tasolle

Shirreff on erittäin tyytyväinen siihen kokonaispakettiin, jonka Suomi tuo liittoumaan. ”Suomi voi opettaa muille Naton jäsenmaille paljon esimerkiksi resilienssistä ja omavaraisuudesta.”

Kenraali on myös fanittanut suomalaista asepalvelusjärjestelmää jo pitkään – eikä ole myöskään liikoja ujostellut kantojaan ilmaistessaan. ”Olen julkisuudessa puhunut paljon siitä, että suomalainen asepalvelusjärjestelmä on hieno malli myös Isolle-Britannialle.”

Shirreff katsoo, että jotkut konfliktit voidaan varmasti hoitaa vapaaehtoisarmeijan avulla, mutta monet tulevaisuuden sodat voivat hyvinkin vaatia kokonaisvaltaisempaa lähestymistapaa.

”Palvelin itse ensimmäisessä Persianlahden sodassa, jossa liittoutuneiden joukot olivat vapaaehtoisia. Jatkossa eteen voi tulla suurempia konflikteja, joissa vapaaehtoiset eivät enää riitäkään”, hän huomauttaa.

Rimaa on nostettava yhä

Shirreff puhuu Kouvolan turvallisuuskonferenssissa teemasta ’Jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan’. Puheen keskiössä on eurooppalainen puolustuskyky – ja kenraali uskoo, että tässä asiassa on edelleen paljon tehtävää: ”Tällä hetkellä Euroopan puolustussektorin tuotantokyvykkyys ei ole tarpeeksi hyvä. Tavoitteet pitää asettaa korkeammalle.”

Kenraali näkee, että nyt tarvitaan ”perustavanlaatuista ajattelutavan muutosta”, joka Euroopan kansakuntien on yksinkertaisesti käytävä läpi, tavalla tai toisella.  

”Meidän on kaikkialla Euroopassa herkeämättä panostettava sotaan valmistautumiseen”, hän sanoo. Asianmukainen valmiustason nosto pitää sisällään mm. henkilöstön, laitteiden, logistiikan ja koulutuksen parantamisen.

”Kaikki tämä on tarpeen, koska rauha voidaan taata vasta, kun Venäjä on voitettu”, kenraali täräyttää. Venäjän kukistumisen jälkeenkään Shirreff ei usko, että maan johtoon ikinä tulee kipuamaan mikään rauhaarakastava liberaali.

Kenraalin kristallipallo

Reserviin jäätyään Shirreff sai hieman visionääristä hehkua vuonna 2016 julkaistun romaaninsa 2017: War with Russia – An Urgent Warning from Senior Military Command yhteydessä. Kirjassa Shirreff ennakoi Venäjän sotilaallisen aggression nousua aina siihen pisteeseen saakka, että Euroopassa syttyy sota – ja näin tietysti lopulta kävikin. 

Ex-kenraalin varoituksen sanat eivät kuitenkaan olleet ihmeellistä valuuttaa vielä 2016, vaikka Venäjän ”pienet vihreät miehet” olivat vallanneet Krimin jo kaksi vuotta aikaisemmin. Shirreff kertoo, että kirja sai inspiraationsa suurelta osin juuri siitä, mitä Krimillä tapahtui. ”Minulle oli tuolloin selvää, että Putin ei lopeta tähän.”

Kouvolaa kohti

Vuonna 2016 Shirreff myös perusti konsulttifirma Strategia Worldwiden ja aloitti uudessa tehtävässä yrityksen nokkamiehenä. Hän kertoo, että Strategian tehtävänä on auttaa toimitusjohtajia navigoimaan geopoliittisesti monimutkaisissa tilanteissa.

”Kun puhutaan riskienhallinnasta ja tiedon keräämisestä, yritysten on rakennettava paljon nykyistä parempia valmiuksia, jotta haasteisiin voidaan vastata”, hän uskoo.

Shirreff on innoissaan syyskuisesta visiitistään ​​Kouvolaan ja Suomeen – ja kertoo odottavansa turvallisuuskonferenssilta vilkasta keskustelua sekä tuoreita perspektiivejä ajankohtaisiin aiheisiin. Kenraali pitää vierailua myös loistavana mahdollisuutena oppia uutta.

Shirreff kertoo, että hänellä on aina ollut valtava kunnioitus suomalaisia ​​kohtaan. ”Tutustuin suomalaissotilaisiin ensimmäisen kerran Kosovossa vuonna 2000, kun komensin monikansallista prikaatia, johon Suomen-pataljoona kuului”, hän muistelee.

”Olin erittäin vaikuttunut heidän toiminnastaan, ja se on vain yksi syy, miksi ihailen Suomea ja Suomen asevoimia”, hän päättää.

Sir Richard Shirreff sai koulutuksensa Englannissa, valmistuen Oxfordin Exeter Collegesta, ennen liittymistään Britannian armeijaan Sandhurstista.  37-vuotisen sotilasuran aikana Shirreff komensi joukkoja muun muassa Persianlahden sodassa vuonna 1991 panssarirykmentin-
johtajana, Irakissa divisioonan komentajana, sekä operaatioissa Pohjois-Irlannissa, Kosovossa ja Bosniassa.

Shirreff komensi myös NATO:n liittoutuneiden nopean toiminnan joukkoja, ja hänen viimeinen sotilaallinen tehtävänsä oli Naton Eurooppa-joukkojen apulaiskomentajan (DSACEUR) virka. Helmikuussa 2016 hän oli yksi Strategia Worldwide Ltd:n, kansainvälisen riskienhallinta-
yrityksen, perustajista, joka on sittemmin rakentanut laajan asiakasportfolion eri aloilta.  

Vuonna 2016 Shirreffin romaani ’2017: War with Russia’ julkaistiin Yhdistyneessä kuningaskunnassa, USA:ssa ja Puolassa. Se nousi bestselleriksi ja on käännetty kahdeksalle kielelle. Shirreff on Exeter College, Oxfordin kunniajäsen.