Jukka Kopran viesti Euroopan kollegoille: Suomen maanpuolustus on hyvässä iskussa

Kaksi varusmiestä kasvomaskeissa ja varusteissa ulkona kaupungintalon pihalla

Kansanedustaja Jukka Kopra on toiminut Puolustusvaliokunnan puheenjohtajana nyt vuoden ajan. Hän kuvaa näköalapaikkaansa suomalaisen maanpuolustuksen ytimeen erittäin mielenkiintoiseksi.

”Vuoden aikana on tullut vastaan paljon uutta, liittyen esimerkiksi eri toimiin, miten otamme Nato-jäsenyyden haltuun”, hän kuvailee.

Erityisen leppoisa rupeama ei ole kyseessä: kireä geopoliittinen tilanne on läsnä myös itse työssä, joka päivä. Kopran luotsaama Puolustusvaliokunta on kuitenkin seisonut yhtenä rintamana:

”Ei ole yhtään asiaa, josta olisi pitänyt äänestää valiokunnassa.”

Kopra on maanpuolustusteemojen vankka veteraani: hän oli Puolustusvaliokunnan jäsenenä myös edellisen nelivuotiskauden ja on toiminut vapaaehtoisen maanpuolustuksen neuvottelukunnassa kahdeksan vuoden ajan. Nato-jäsenyys tuo silti lisäkierrettä konkarillekin.

”Nyt meidän täytyy olla aktiivisesti mukana Naton politiikan muokkaamisessa, toimivia verkostoja luomalla.”

Reissumiehen elämää

Tämä verkostoituminen taas tarkoittaa reissaamista esimerkiksi muiden Nato- ja EU-maiden puolustusvaliokuntien puheenjohtajien tapaamisiin. Euroopan kabineteissa Nato-tulokasmaan hyvä puolustuskyky tiedetään hyvin.

”Joka paikassa on ilo kertoa, miten asiat hoidamme”, hän hymyilee.

Perusteluja kaipaavat saavat niitä koko sylillisen: kansan maanpuolustustahto on vahva, yleinen asevelvollisuus kouluttaa nuoret, reservissä on laajuutta ja syvyyttä, kalusto on ajan tasalla…

Kopra huomauttaa, että Suomessa ei myöskään luovuttu yleisestä asevelvollisuudesta, vaikka Euroopassa koko ikäluokan nuorten miesten kokoaminen ”väkeen” alkoi hetken verran vaikuttaa katoavalta kansanperinteeltä.

”Tässä asiassa olemme olleet kaukaa viisaita.”

Riittääkö rahat?

Huolenaiheeksi Kopra nostaa talouden.

”Sekä Suomessa että laajemminkin Euroopassa on talousvaikeuksia, mikä tarkoittaa sitä, että maanpuolustuksen on haastavaa saada tarvitsemiaan resursseja.”

Toistaiseksi ainakin Suomessa on ollut laaja yksimielisyys, että esimerkiksi F-35-hävittäjien ostaminen on järkevä, ellei peräti kriittinen, peliliike.

Takaisin Kouvolaan

Kouvolan turvallisuuskonferenssissa Lappeenrannan mies on kuin kotonaan – Kopra on ollut mukana joka kerralla, kun Kouvolassa on puitu turvallisuusasioita.

”Kouvolan turvallisuuskonferenssi on hyvä konsepti, joka on vain kehittynyt ja parantunut matkan varrella. Tällainen keskustelufoorumi todella tarvitaan ja Kouvola on sille luonteva paikka”, Kopra toteaa, viitaten Kouvolan asemaan valtakunnan suurimpana varuskuntakaupunkina.

Erikseen Kopra mainitsee vielä seminaarin timanttiset sisällöt: ”Asian ydin on joka vuosi kiteytetty hyvin – ja puhujat ovat mielenkiintoisia.”

Taistelukentän evoluutio

Kopra on luvannut käyttää tilaisuudessa näkökulmapuheenvuoron Euroopan puolustustuotannosta ’Jos haluat rauhaa, varaudu sotaan’ -teeman alla. Mitä sitten on luvassa?

Kopra ei halua paljastaa kaikkia korttejaan vielä, mutta ainakin muuttuva taistelukenttä on yksi asia, johon kaikkien toimijoiden – puolustusteollisuudesta poliitikkoihin – täytyy sopeutua.

”Ukrainasta olemme oppineet, että esimerkiksi droonien ja kehittyneiden tietojärjestelmien kautta taistelukentästä on tullut paljon läpinäkyvämpi – siellä on entistä vaikeampi piiloutua. Tämä muuttaa paljon.”

Sodan ydin ei muutu

Toisaalta sota Euroopan ytimessä näyttää pitkälti samalta kuin miltä sodankäynti on näyttänyt sata vuotta: juoksuhautoja, jalkaväkeä, tykistötulta…

”Vanhoja oppeja ei ole voinut ruksata yli, mutta niiden kylkeen on tullut paljon uutta, mikä meidän on huomioitava.”

Sota on myös edelleen volyymibisnestä. ”Meillä ja muualla Euroopassa puolustusteollisuus ja materiaalituotanto on siirtymässä uuteen aikakauteen”, hän toteaa.

”Meidän täytyy pystyä tuottamaan riittävät määrä tavaraa, jotta pysymme Venäjän kanssa tasoissa. Tässä olemme vielä takamatkalla.”

Konflikti ruudulla

Kopraa mietityttää myös informaatiosodankäynniltä puolustautuminen. Suomessa ei ole laadittu kunnon strategiaa informaatiopuolustuksesta, mutta sellainen selvästi tarvitaan, hän arvioi.

”Kyberstrategia sen sijaan oli kirjattu hallitusohjelmaankin ja se asia etenee”, hän tietää. 

”Uhkahorisontissa” loistaa myös esimerkiksi tekoälyn kehittyminen ja käyttö sotilaallisiin tarkoituksiin. ”Tekoäly etenee nyt joka rintamalla, myös sotateknologiassa. Meidän pitää tehdä töitä, että saamme senkin haltuun.”

Jukka Kopra on eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja ja Kokoomuksen neljännen kauden kansaedustaja Kaakkois-Suomen vaalipiiristä Lappeenrannasta, DI sekä pitkän linjan yrittäjä.  Kopra on urallaan perehtynyt talouteen, turvallisuuteen ja maanpuolustukseen, hänet tunnetaan myös Venäjä-osaamisestaan. Edustaja Kopra on eduskunnan puhemiesneuvoston, valtiovarainvaliokunnan hallinto- ja turvallisuusjaoston jäsen sekä Suomen uuden parlamentaarisen NATO-valtuuskunnan varapuheenjohtaja.