Disinformaatio voi murentaa hallitusten ja kansalaisten päättäväisyyttä ja toimintakykyä yllättävänkin tehokkaasti. Mutta mitä asialle voi tehdä??
Jakub Kalenský Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksestaon perehtynyt näihin teemoihin jo vuosien ajan.
”Ykkösosaamisalueeni on venäläinen disinformaatio, jota olen tutkinut vuodesta 2015”, kertoo osaamiskeskuksen hybridivaikutustiimin apulaisjohtajana toimiva Kalenský. Hänen mukaansa hyvä uutinen tässä kaikessa on se, että alati kasvavan disinformaatioaallon kesyttämiseksi voidaan tehdä paljonkin.
”Voimme käyttää monia työkaluja, mutta aina niiden skaala ei ole tarpeeksi suuri parhaiden tulosten saavuttamiseksi”, toteaa Tšekistä kotoisin oleva Kalenský, joka liittyi hybridikeskuksen vahvuuteen vuonna 2022. Hybridiosaamiskeskus on toiminut Helsingissä vuodesta 2017.
Stoppi valheille!
Tutkijanuransa aikana Kalenský on hahmotellut ”neljä puolustuslinjaa” sodassa disinformaatiota vastaan. Etulinja koostuu uhan havaitsemisesta ja todentamisesta: millaisia viestejä, mitä kanavia pitkin, mille kohderyhmälle – ja mikä on tavoiteltu vaikutus?
”Tämä tarkoittaa, että meidän on ymmärrettävä informaatiotilaa ja kehitettävä asianmukaista tilannetietoisuutta”, Kalenský toteaa.
Toinen puolustuslinja on ymmärryksen lisääminen itse ongelmasta. Kalenský huomauttaa, että globaalit toimijat, kuten Venäjä ja Kiina, ovat erittäin hyviä käyttämään lukuisia eri kanavia disinformaation levittämiseen – jopa hyvinkin marginaalisia kanavia.
”Olemme usein yllättyneet siitä, kuinka pieniä jotkut näistä valituista kanavista ovat –mutta ne ovat kaikki osa suurempaa disinformaatio-operaatiota, jossa harhaanjohtavan tiedon kokonaisvolyymi voi olla valtava.” Taitava disinformaation kylväjä osaa tavoittaa myös ne kohderyhmät, jotka karttavat valtion tarjoamaa tietoa.
Ekosysteemi vaakalaudalla
Kolmas puolustuslinja liittyy siipeensä saaneen viestintäekosysteemin korjaamiseen. Vaikka ongelmallinen sisältö jatkuvasti lisääntyy, Kalenský ei usko, että nykyinen viestintäekosysteemi on mitenkään korjauskelvoton.
”Suomi on loistava esimerkki maasta, jossa tämä ekosysteemi on edelleen erittäin toimiva ja luotettava”, hän kehaisee.
Kalenskýn mukaan medialukutaito on Suomessa korkealla tasolla ja viranomaisviestintään luotetaan. ”Lisäksi suomalaisessa yhteiskunnassa on koheesiota, mikä vaikeuttaa haitallisen polarisaation syntymistä.”
Silti sosiaalisesta mediasta löytyy aina keinoja levittää valheita ja puolitotuuksia salamannopeasti. ”Siksi meidän on painostettava sosiaalisen median yrityksiä, jotta ne kitkevät disinformaation palveluistaan pois.”
Älä vaikene väärässä paikassa
Neljäs puolustuslinja tarkoittaa, että hyökkääjälle pannaan kampoihin: disinformaation levittäjää pitää rajoittaa ja rangaista jollain tavalla. Esimerkiksi disinformaatiota suoltavia uutiskanavia pitää sanktioida, Kalenský sanoo.
”Jos esimerkiksi Kiina tai Venäjä lausuvat julkisuudessa jotain, mikä ei pidä paikkaansa, maailmasta löytyy edelleen paljon maita, jotka eivät reagoi tähän mitenkään”, Kalenský huomauttaa. Ellei valtiollisen tahon masinoimaa disinformaatiota kyseenalaisteta mitenkään, se lähettää signaalin: näin voi tehdä ilman mitään seurauksia.
Kalenský huomauttaa, että useimmilta mailta löytyy lakeja, joilla puututaan mm. vihapuheeseen ja kunnianloukkauksiin – ja näitä lakeja pitäisi käyttää enemmän myös disinformaation levittäjien kurittamiseen.
”Kun disinformaatiota levitetään selvästi tahallaan, oikeustoimiin tulisi ryhtyä paljon nykyistä useammin.”
Kouvolaan ensimmäistä kertaa
Kalenský osallistuu Kouvolan turvallisuuskonferenssiin yhtenä seminaarin kansainvälisistä puhujista.
”Olen tulossa ensimmäistä kertaa Kouvolaan ja erittäin innoissani tapahtumasta”, hän toteaa. Kalenskýn mukaan keskustelu disinformaatiosta on Suomessa sangen monisyistä ja hän odottaa konferenssilta antoisaa ajatuksenvaihtoa.
”Kun puhutaan uhan ymmärtämisestä, niin se on Suomessa erittäin korkealla tasolla.”
Haastateltu Jakub Kalenský on toiminut vuodesta 2022 Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen (Hybrid CoE) varajohtajana, keskittyen disinformaation tunnistamiseen ja sen torjumiseen. Jakub on erikoistunut disinformaatioon ja Venäjän hybriditoimiin vuodesta 2015 lähtien, jolloin hän liittyi Euroopan unionin ulkosuhdehallinnon perustamaan East StratCom Task Force -työryhmään. Hänen vastuullaan oli tietoisuuden lisääminen Venäjän disinformaatiokampanjoista, ja hän perusti kollegoidensa kanssa oman EUvsDisinfo-kampanjan.
Hybrid CoE – Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus
- Kansainvälinen, itsenäinen ja verkostopohjainen organisaatio, joka edistää hallintoa ja yhteiskuntaa osallistavia lähestymistapoja hybridiuhkien torjunnassa.
- Keskuksen toiminta on avointa kaikille EU- ja Nato-maille; nykyinen osallistuvien valtioiden lukumäärä on 36 kpl.
- Keskuksen tehtävänä on vahvistaa osallistuvien valtioiden ja organisaatioiden turvallisuutta tarjoamalla asiantuntemusta ja koulutusta hybridiuhkien torjuntatyöhön
- Osaamiskeskuksen isäntämaa on Suomi ja sen päämaja sijaitsee Helsingissä.