Teknologia on aina ollut osa turvallisuus- ja puolustusratkaisuja – mutta viime aikoina teknotrendi tuntuu vahvistuneen entisestään. Tekoälystä kyberiskuihin, drooneista digitaalisiin kaksosiin: turvallisuuden kenttä on isossa murroksessa.
Accenturen globaali puolustustoimialajohtaja Timo Levo katsoo, että nykypäivän valtavat digitaaliset tietovirrat paitsi mahdollistavat, myös altistavat. Yhteiskunnalliset instanssit ja kansalaiset voivat joutua entistä herkemmin tulilinjalle.
”Yhteiskunnalliselta kannalta on tärkeää pitää huolta esimerkiksi huoltovarmuudesta. Yksilötasolla taas on selvää, että esimerkiksi henkilötietorikokset ovat nostaneet päätään”, pohtii Levo.
Moderni taistelukenttä elää sekin tiedosta. Tiedon hallinnasta ja jalostuksesta tulee koko ajan sujuvampaa ja läpinäkyvämpää, arvioi Levo.
”Sodankäynnissä tekoälyn käyttö näkyy jo nyt siten, että sitä käytetään suunnittelussa, operaatioiden simuloinnissa ja koulutuksessa.”
Tilannekuvaan terävyyttä
Perinteinen ”sodan sumu” voi väistyä huomattavastikin, jos dataa pystytään analysoimaan nopeasti, tehokkaasti ja turvallisesti. Näin oikean tilannekuvan muodostaminen helpottuu ja päätöksenteko on varmemmalla pohjalla.
”Esimerkiksi drooneja käyttämällä voidaan saavuttaa poikkeuksellisen hyvä tilannekuva”, Levo toteaa.
Accenturen Suomen puolustustoimialan asiakkuusjohtaja Karri Salli huomauttaa, että valtioiden täytyy osallistua nykykehitykseen aktiivisesti yhdessä yritysten kanssa, jotta oma kyvykkyys säilyy ajantasaisena ja relevanttina tulevaisuudessa.
”Tässä kilpajuoksussa on pakko olla mukana, koska vastapuoli tekee omia panostuksiaan jatkuvasti”, Salli kuvailee.
Onko MDO tuttu?
Yksi koko puolustusalaa puhuttavia trendejä on Multi Domain Operations (MDO), eli moniulotteiset operaatiot. Levon mukaan MDO:ssa napataan perinteisten maa-, meri- ja ilmaoperaatioiden tueksi avaruus- ja kyberoperaatiot sekä yhä useammin myös informaatioulottuvuus.
Koulutuksen näkökulmasta MDO-yhteistoimintaa voidaan harjoitella luomalla yhteinen synteettinen ympäristö, joka integroi useita puolustus- ja turvallisuustoimialalla käytössä olevia simulaattori- ja johtamisjärjestelmäteknologioita.
”Kun tuodaan erilaisia simulaattoriteknologioita yhteen, voidaan harjoitella ja suunnitella moniulotteisia operaatioita. Toimialalla on jo pitkään ollut olemassa asejärjestelmäkohtaisia vuorovaikutteisia synteettisiä ympäristöjä eri puolustushaaroille, mutta nyt MDO:ssa ne pyritään yhdistämään”, kuvailee Levo.
Näin simulaatioharjoituksessa voi panssarivaunu rynnistää maan kamaralla samalla, kun saman digitaivaan sinessä etenee liittolaismaan hävittäjä. ”Se, mikä tapahtuu yhdessä simulaattorissa, monistuu kaikkiin muihinkin harjoitukseen osallistuviin simulaattoreihin”, valottaa Levo.
Kouvolassa livemaistiaisia
Kouvolan turvallisuuskonferenssissa on luvassa MDO-maistiaisia live-demon myötä. Timo Levon lisäksi estradille nousevat tuolloin Jaakko Hyvärinen ja Anssi Munkki Accenturelta.
”Teemana on valmiuksien kehittäminen moniulotteisissa operaatioissa ja tulemme kertomaan MDO:n kehityksestä ennen kaikkea integraattorin roolista käsin”, kertoo Levo.
MDO-toimintaan linkittyvät tiiviisti LVC-simulaatiot (Live, Virtual, Constructive). LVC-simulaattoreissa ja integroiduissa koulutusjärjestelmissä laajennettu todellisuus ja virtuaalisuus ovat keskeisellä sijalla, mikä taas lisää harjoitusten realistisuutta.
”Sekä MDO:n että LVC:n lähtökohtana on ’train as you fight’ – eli harjoituksen pitää olla mahdollisimman lähellä tositilannetta ja todellisilla järjestelmillä”, toteaa Karri Salli.
Timo Levo kuvailee Accenturea ”teknologia-agnostiseksi” organisaatioksi, joka ei halua ripustautua mihinkään tiettyyn teknologiaan. Talossa hyväksi havaittu lähtökohta on miettiä, millaisia kyvykkyyksiä asiakkaat oikeasti tarvitsevat – ja sitten valita oikeat teknologiset ratkaisut.
”Accenture haluaa toimia mahdollisimman tuote- ja platform-riippumattomasti, mikä tarkoittaa, että mikään ratkaisu ei ole ennakolta poissuljettu”, summaa Levo.
Tekoälyn kannoilla kvanttimullistus?
Seuraava puolustus- ja turvallisuustoimialan ”täydellinen myrsky” voi olla kvanttitietokoneet. Levo huomauttaa, että kvanttitietokoneet tulevat tuomaan ennennäkemätöntä nopeutta ja skaalautuvuutta, jotka muuttuvat ”todella kovan luokan” suorituskyvyksi.
”Kyberturvallisuudessa tämä asettaa haasteita ainakin julkisen sektorin ja pankkien käyttämille salausaratkaisuille, jotka ovat uhattuna kvanttihyökkäyksessä.”
Esimerkki kvanttitietokoneen suorituskyvystä: salausratkaisu, jonka murtamisessa nykykoneilla kestäisi satoja vuosia, kellistyy kvanttivoimin sadoissa sekunneissa.
”Kvanttivallankumous ei ole täällä vielä, mutta läpimurto voi tapahtua jo tämän vuosikymmenen lopulla”, Levo pohtii. Etenkin Kiina on herkeämättä panostanut kvanttipuolelle ja muut toimijat tulevat perässä.
Heimot koolle!
Levo odottaa jo innolla Kouvolan turvallisuuskonferenssia, jolloin pääsee päivittämään omia tietoja ja käymään mielenkiintoisia keskusteluja. ”Kouvolassa turvallisuuskenttä on aina erittäin hyvin edustettuna teollisuudesta turvallisuusviranomaisiin”, hän toteaa.
Levo katsoo, että Kouvolassa näkyy vahvasti uuden turvallisuuskulttuurin nousu: Naton jäsenenä Suomi katsoo maailmaa eri tavalla kuin ennen.
”Samalla Kouvolan turvallisuuskonferenssin tapaisten seminaarien painoarvo on noussut”, hän arvioi.
Karri Salli on samoilla linjoilla: ”Turvallisuudesta on viime vuosina tullut koko suomalaisen yhteiskunnan asia.”
Timo Levo on Accenturen globaalin puolustusliiketoiminnan johtaja, jolla on yli 25 vuoden kokemus liiketoiminnan transformaatioista tietojärjestelmien tukemana eri toimialoilla. Viimeiset 15 vuotta hän on keskittynyt palvelemaan Accenturen puolustustoimialan asiakkaita niin kotimaassa kuin globaalisti. Hän on erikoistunut puolustustoimialan ERP-ratkaisuihin, joilla mahdollistetaan integroitu suorituskyvyn suunnittelu, rakentaminen, ja käyttö tukeutuen logistiikkaan ja tukipalveluihin. Tässä kontekstissa Timo johtaa myös Accenturen puolustustoimialan SAP-suorituskykyä globaalisti toimien myös SAP:n strategisena kumppanina heidän puolustusalan toimialaratkaisunsa kehittämisessä yhdessä 11 maan puolustusorganisaationíden kanssa.